BBC a halit niste Salam :)

salam

Intr-o nota terifiant de pozitiva si cu urme de apreciere, adica “fara numar”, cei de la BBC din Marea Britanie au difuzat in timpul unei emisiuni o piesa cantata de unul dintre cei mai apreciati interpreti de folclor tiganesc si anume Salam, Florin Salam.

Difuzarea i se datoreaza lui DJ Shantel, care a avut o revelatie in timp ce-si manca macaroanele pe veceu si a apreciat maneaua ca fiind “o chestie gangsta”. Piesa difuzata la cererea lui Shantel se numeste “Aseara m-am imbatat” – now that’s gangsta!

Ce poti sa-i ceri unui invartel de platane ale carui versuri din piese suna cam asa: “Dansezi bine esti mortala / Si cu frumusetea ta-i bagi pe toti in boala / Orice barbat te doreste / Cand te vede innebuneste / Ti-ar da bani, ti-ar da orice, ti-ar da si casa / Pentru tine si-a lasat nevasta “ (piesa Disco Partizani)?

Partea cu rasul-plansul este ca piesa lui Salam ce a rupt in doua eterul britanic a primit foarte multe aprecieri. Europa apreciaza exact una dintre cele mai de rahat chestii din tara noastra: maneaua.  Niste capete luminate sustin ca nu peste foarte mult timp manelele noastre vor rupe topurile din Europa. Sincer, nu m-ar mira foarte tare.

Se stie ca daca-i pui o manea unui neamt galbui sau unui englez rozaliu o sa le vezi placerea in priviri. De ce? Pentru ca le va placea cum suna. Cele mai multe manele sunt, dupa cum deja stie orice roman care mai vede si altceva in afara de Taraf TV, plagiate ordinare dupa piese si instrumentale grecesti, turcesti, marocane etc. Manelarul placat cu haur o sa sara-n tavan spunand ca e de fapt vorba de cover-uri. Mori, da-te dracu!

Nici nu prea stiu exact din ce unghi ar trebui sa privesc toata treaba asta. Este difuzarea de la BBC un semnal ca de fapt astea ne sunt asa-zisele valori pe care le putem exploata? Daca s-a ajuns pana aici, nu mai se mai poate da inapoi? Odinioara ne mandream cu maiestria lui Zamfir si, pana nu de mult, cu modestia si glasul lui Costel Busuioc (despre care abia daca se mai stie ceva).

You Might Also Like