Oglinda – importanta si superstitie

oglinda
Oglinda dateaza de timpuriu si odata cu trecerea timpului i s-au asociat multiple semnificatii, majoritatea pastrandu-se si astazi.
Oglinda e nelipsita din casele oamenilor, fiind utilizata ca ajutor indispensabil pentru intretinerea personala sau ca obiect decorativ atractiv. Cu trecerea anilor ea a primit nenumarate semnificatii. Exista multiple superstitii in credinta populara romaneaca in ce priveste rolul pe care oglinda il joaca in destinul oamenilor.
In Evul Mediu se credea ca oglinda actioneaza asemenea unui magnet: emanatiile toxice din ambianta sunt atrase si conservate pe suprafata acesteia. Unii cercetatori utilizeaza aceasta „proprietate” de inglobare cu energii negative a oglinzilor pentru a explica superstitia potrivit careia persoanele cu indispozitii nu trebuie sa se priveasca in oglinda.
Ipoteza oglinzii cu capacitati de „memorare” s-a dovedit credibila intrucat oglinda aflata intr-o casa locuita e martora la toate evenimentele care se desfasoara in acel loc. Deseori oamenii isi doresc o oglinda care sa le poata arata scene din trecut, alteori ei isi doresc o oglinda prezicatoare a actiunilor viitoare. Prin urmare e posibil ca oglinda sa isi poata „aminti” actiuni trecute… Oare ?!
Oglinda reda imaginea inversa a obiectului fiind o indepartare de principiu si esenta. Se spune ca in oglinda se reflecta dublura omului, caracterizata prin atribute malefice. Din acest unghi s-au nascut diverse superstitii. De exemplu spargerea unei oglinzi provoaca sapte ani de nenorociri celui ce a spart-o, dar exista metode pentru evitarea consecintelor catastrofale ale spargerii unei oglinzi. Dintre acestea mentionam culegerea cioburilor si aruncarea acestora intr-un apa curgatoare. Alta superstitie se refera la cel care priveste in oglinda cand un cadavrul se afla in casa. Se prezice ca acesta va muri urmatorul deoarece traditia afirma ca sufletul omului salasluieste in oglinda.
In credinta populara romaneasca oglinda reflecta adevarul, sinceritatea, continutul inimii si al constiintei. Oglinda intacta poarta semnul armoniei, al uniunii conjugale, spre deosebire de oglinda sparta care conduce spre ideea despartirii.

You Might Also Like