Cum sa previi arsurile lamei fierastraului atunci cand prelucrezi lemnul

fierastrau pendular Bosch

Fie ca ai achizitionat un fierastrau circular sau un fierastrau pendular, daca vezi urme de ars pe marginile taieturii in lemn, aceasta se datoreaza faptului ca excesul de caldura degajat de lama fierastraului arde stocul pe masura ce trece prin lemn. Acest lucru se intampla in principal din trei motive.

In primul rand, o lama de fierastrau uzata sau murdara ar putea fi de vina. Asigura-te ca lama este ascutita si curata. O lama uzata va face dificila taierea rapida si cu cat viteza de alimentare a fierastraului circular sau pendular este mai lenta, cu atat este mai mare proabilitatea sa apara semne de arsura. Impingerea stocului prin fierastrau intr-o maniera prea lenta este o cauza obisnuita a arderii lamei. Uneori o lama uzata poate fi murdara. In cazul in care rasinile din lemn se acumuleaza in spatele dintilor lamei, viteza de taiere va incetini, crescand sansele de arsuri. Agentii de curatare a lamelor sunt comercializati in acest scop.

In al doilea rand, daca lama fierastraului si gardul de ghidare nu sunt perfect aliniate, stocul tinde sa se impinga lateral impotriva gardului in timp ce il alimentezi, creand mai multa presiune si frecare pe lemn. Masoara distanta dintre lama si gardul din fata si din spate al lamei si daca masuratorile nu sunt exact aceleasi, verifica manualul de utilizare si intretinere a fierastraului si regleaza alinierea lamei astfel incat sa fie corecta.

In al treilea rand, viteza de alimentare poate fi incorecta. Lemnele cum ar fi cel de cires sau artar moale sunt mai succeptibile la ardere si vor trebui hranite mai repede pentru a preveni arsurile. Experienta cu diferite specii de lemn te va invata in cele din urma viteze optimizate de alimentare pentru diferite tipuri de lemn si grosimi de stoc. In timp ce vitezele lente de alimentare creeaza taieturi mai fine, ele produc si mai multe arsuri. Gasirea vitezei de alimentare nu prea rapida dar nici prea lenta necesita o practica.

Daca ai arsuri pe stocul pe care trebuie sa il elimini, poti incerca sa le indepartezi, dar este posibil sa ai putin mai mult noroc folosind un avion de lemn sau o racleta ascutita si plata. Cu toate acestea, daca faci ajustarile corecte ale fierastraului pendular sau circular inainte de a incepe proiectul, vei reduce proabilitatea de a intampina problema arsurilor lamelor.

You Might Also Like