Ce este microbiomul si care sunt functiile sale

Ce este microbiomul si care sunt functiile sale

Microbiomul tau este un lucru frumos. Este ceea ce numim trilioane de buguri si ciuperci care traiesc pe pielea noastra, bune si rele. Fiecare zona a corpului nostru are, de asemenea, o „eco-nisa”, scrie medicul Kara Fitzgerald, N.D., si tinde sa necesite diferite masuri de ingrijire. „Criterii variaza, de asemenea, in functie de cantitatea de lumina si daca zona este umeda, uscata, paroasa sau grasa”, explica ea. Aceasta inseamna ca biomul de pe scalp, fata, maini, gropi si in alte parti servesc functii diferite, au nevoi unice si ar trebui tratate diferit. Ea continua sa noteze ca „microbiomul difera cu varsta si sexul. De exemplu, un adolescent hormonal, transpirat, prezinta un microbiom foarte diferit decat o femeie sedentara, in postmenopauza”.

Iar flora ei ne ajuta foarte mult: ne ajuta sa facem fata infectiilor cutanate prin aglomerarea agentilor patogeni cu bacterii bune, actioneaza ca o parte vitala a barierei noastre pielii, ne protejeaza de deteriorarea mediului, limitand expunerea la alergeni si stresul oxidativ si chiar comunica cu sistemul nostru imunitar intern, arata noi cercetari. Si chiar atunci, zgariem suprafata. Exista atat de multe nu intelegem pe deplin despre biom inca si invatam mai mult aproape in fiecare zi.

„Microbiomul este in esenta un sistem de organe si ar putea fi considerat ca fiind atat de important”, spune medicul James Hamblin, M.D., autor al Clean: The New Science of Skin. „Stim ca nu doriti sa fiti sterili sau fara acesti microbi. Functia este cu mult mai mare decat ceea ce putem intelege de fapt chiar acum. Asadar, este foarte dificil sa spunem exact cum sa pastram microbiomul bine si optimizat, in acelasi timp, stiind ca este foarte important sa il mentinem sanatos. „

You Might Also Like