Bocanci de protectie: modele pentru lucru versus munte

Bocanci pentru joburi periculoase

Avand in vedere faptul ca investitia intr-o noua pereche de incaltaminte presupune o suma destul de mare, nu este de mirare faptul ca unii oameni doresc sa-si gaseasca bocanci sau cizme cu un rol dublu, pe care sa le poata purta in mai multe contexte. La urma urmei, bocancii pentru lucru si cei pentru drumetie arata cam la fel.

Si, totusi, va recomanda specialistii sa purtati aceeasi pereche de bocanci atat in excursiile pe munte, cat si in timpul programului de lucru?

Ca si in cazul altor hobby-uri, echipamentul este cel care face diferenta, iar drumetiile nu reprezinta o exceptie. Este important sa cunoasteti caracteristicile care definesc o pereche de bocanci pentru munte in detrimentul uneia in care va puteti increde la locul de munca. Diferentiindu-le, va creste atat bucuria sportivului alpinist bine echipat, cat si a angajatului care nu trebuie sa isi mai faca griji referitoare la siguranta sa la locul de munca.

Greutatea

Poate ca distinctia cea mai mare intre bocancul de lucru si cel de drumetie o reprezinta chiar greutatea in sine a pantofului. Datorita pericolelor ridicate pe care le presupune un santier de consructii sau un alt mediu in care se lucreaza cu materiale grele si utilaje periculoase, o talpa din otel si un bombeu metalic reprezinta cerinte de baza, care adauga o greutate semnificativa la bocanc. Desi exista, mai mult ca sigur, suficiente pericole si in cadrul unui traseu pe munte, cele mai frecvente cerinte sunt abraziunea si flexibilitatea talpii. In cazul in care este nevoie de o bara de protectie pe inaltimea piciorului, se prefera un material usor, asa cum ar fi cauciucul.

Flexibilitatea

Chiar daca unele ocupatii necesita bocanci de protectie flexibili, avand in vedere dinamismul activitatii desfasurate, aceasta nu este o caracteristica atat de comuna precum in cadrul perechilor de incaltaminte pentru drumetie. Incaltamintea pentru munte este confectionata astfel incat sa reziste pe distante mari, insa sa ofere si confort sporit purtatorului. Bocancii de drumetie necesita un anumit grad de flexibilitate pentru a se adapta terenului uniform, dar si pentru a oferi un sprijin adecvat gleznei. Daca purtati un rucsac foarte greu, rigiditatea incaltamintei poate deveni un adevarat obstacol in cadrul excursiei.

Tractiunea

In plus, talpile bocancilor de munte prezinta caneluri pentru a creste tractiunea si stabilitatea. Majoritatea bocancilor de protectie pentru lucru prezinta o talpa exterioara fara adancimi prea mari, oferind o anumita rezistenta la alunecare. Totusi, o astfel de talpa nu poate fi fiabila pentru un bocanc de munte pentru ca in cadrul conditiilor umede de ploaie si zapada, purtatorul si-ar putea pune in pericol stabilitatea.

Va las cu un scurt videoclip care va poate ajuta in alegerea bocancilor :

You Might Also Like