Cum prelungim viata bateriei din cadrul laptopului?

baterii-laptop-powerlaptop

Exista metode de a prelungi viata bateriei laptopului tau, precum si durata de la o incarcare la alta. Citind acest articol vei afla cateva mici indicii care sa te ajute sa implementezi in regim zilnic un plan de extindere a vietii bateriei. Multi utilizatori pe care ii cunosc nu au habar cum trebuie sa aibe grija de aceasta, iar aceasta neglijenta are ca rezultat inlocuirea bateriei tot la cate 6 luni. Puteti evita acest lucru cu cateva actiuni simple pe care le veti afla citind in continuare.

In functie de fiecare baterie de laptop in parte, de modelui si caracteristicile acesteia, va trebui sa efectuam un set de actiuni diferite. In prezent, pe piata exista 4 mari categorii de baterii, in functie de modul de fazare al acestora: avem baterii lithiu – ion, (adesea gasim inscriptionat pe ele acronimul Li-Ion), baterii cu hidrid de metal nichel (NiHM), baterii cu nichel si cadmiu (NiCad), si baterii cu polimeri de lithiu (Li-po). Cel mai vechi de pe piata si care aproape nu se mai fabrica este tipul de baterie laptop NiCad, iar cel mai avansat, care abia acum se impune si incepe sa castige popularitate este cel cu polimeri de lithiu. Cu toate aceastea, cel mai intalnit de pe piata, pe care il gasim in majoritatea laptopurilor este Li-Ion.

Cele doua tipuri de baterii pe baza de nichel sunt susceptibile la ceea ce nou numim degradarea memoriei bateriei, ceea ce cu termeni simpli inseamna ca, in timp, bateria devine din ce in ce mai slaba, iar timpul intre incarcari se scurteaza foarte mult. Pentru a incetini severitatea acestui efect, iata ce puteti face: nu reincarcati bateria decat atunci cand este in intregime goala si asigurati-va ca intre incarcari lasati sa treaca cat mai mult timp cu putinta. De asemenea, ori de cate ori reincarcati, asigurati-va ca lasati laptopul in priza pana cand bateria este in intregime plina.

Daca laptopul tau are o baterie pe baza de lithiu, fie ca e lithiu -ion, fie ca e cu polimeri de lithiu, exista cativa pasi simpli pe care puteti sa ii luati pentru a maximiza durata de viata a acesteia. Trebuie sa va asigurati ca nu folositi aceste baterii cand sunt in intregile goale. Acest lucru poate afecta chimia interna a bateriei si duce la stricactiuni ireparabile.

Majoritatea laptopurilor noi au programe de managementul puterii folosite (un software care va indica cat de pulta putere folositi si cum puteti economisi), asadar nu trebuie sa va panicati daca vedeti ca laptopul se inchide daca puterea din baterie scade sub 10 %. Luati un adaptor sau un incarcator auto laptop si puneti-l la incarcat pana bateria este complet plina. Incercati de asemenea sa scoateti bateria din laptop daca il tineti la incarcat aproape tot timpul. Inainte de a o scoate, asigurati-va ca este incarcata la maxim, si nu uitati sa o puneti la loc inainte sa scoateti laptopul din priza, pentru ca altfel calculatorul se va inchide brusc.

Daca urmati toti acesti pasi veti economisi timp, bani si efort pentru ca nu va trebui sa apelati la achizitionarea unei baterii noi la fel de des. Acestea sunt destul de costisitoare, deci este mai usor sa avem grija de cateva detalii mici, decat sa platim pentru o baterie laptop noua.

You Might Also Like