Utile: legea aplicabila

Contract

In ultimul timp, imi dau seama din ce in ce mai tare ca studentul roman la drept nu stie sa se descurce deloc cu un contract. Scoala ii invata sa gandeasca unidirectional. De regula, invata sa recite din carti precum preotii care recita din sfintele scripturi si…, fara suparare, nimic nu mi se pare mai greu de acceptat decat un avocat care recita din carti.

Unii dintre ei ajung chiar sa citeasca din autorii preferati in fata intantei, unde se dau, de regula, prima oara cu capul de zid cand judecatorul le cere articole de lege si nu vorbe goale. In multe cazuri, la fel s-a intamplat si cu unii dintre stagiarii sau studentii aflati la noi in practica. Si de atunci, am aflat ca sunt unele lucruri simple care trebuie lamurite. Si am mai aflat ca nimic nu e simplu decat la prima vedere.

In una dintre aceste discutii, punem pe masa multe cazuri care au legatura cu legea aplicabila unui contract.

Indiferent ca intri intr-un contract la distanta (internet, fax, etc) sau contract clasic, e importanta legea aplicabila din cel putin doua puncte de vedere:

1. Stabileste in functie de ce reguli se interpreteaza prevederile contractului.

2. Mai mult, legea aplicabila spune si cum se completeaza contractul, acolo unde partile n-au prevazut nimic (ce penalizari de neplata se aplica, daca partine n-au scris nimic, etc)

Daca semnati un contract, asigurati-va ca i se aplica o lege pe care o intelegeti. Cine stie, s-ar putea sa va treziti cu o mana lipsa daca nu va respectati obligatiile. Si asta ar fi partea cea mai usor de inteles. Altii s-au trezit ca se judeca in tari straine, cu avocati care ii costa zeci de mii de euro.

You Might Also Like