Dilema Veche in Cetatea Alba Carolina – locatiile spectacolelor

festival dilema veche

Dilema veche este, fără doar şi poate, “cea mai de cultură” întâlnire de oameni de litere din conteporaneitate.

Revista face obiectul hranei intelectualului conştient că orice act de cultură se în-făptuieşte în cuvinte, atunci când cuvintele sunt adunate laolaltă într-un mirific şi inteligent lucid ospăţ de bun gust.

În această toamnă, în Alba Iulia, oraşul cu Cetate, se întâmplă cel mai important festival de cultură autentică trăită în piese de teatru, povestită în cafenele culturale, exprimată în conferinţe, recitată la întâlniri literare, fluturată în dans, gustată în gastronomie, privită în film (proiecţii din TIFF 2011), ascultată în muzică bună şi piperată de o groază de personalităţi din spuma culturii româneşti de azi. Toate evenimentele Dilemei vechi sunt reunite sub genericul “Plăcerile vieţii”, prin expresia îndrăzneaţă înţelegând, de fapt, acele plăceri care fac deliciul spiritului, nu al senzualului din noi.

Între 30 septembrie şi 2 noiembrie, pentru că nişte iniţiative marca Dilema veche s-au întâlnit cu nişte oameni isteţi din Primăria oraşului şi din Consiliul judeţean, dornici să mişte ceva în Alba Iulia şi să uite pentru câteva clipe scandalurile monstru care ţin hangul piazei rele din urbe, oraşul cu cea mai mare Cetate din România devine cealaltă capitală.În această toamnă – a culturii româneşti. O capitală mai darnică cu istorii, cu trăiri, cu oameni de bună calitate.

Andrei Pleşu, Alexandru Tomescu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Dinescu, Vintilă Mihăilescu, Cristi Puiu, Sever Voinescu, Cătălin Ştefănescu – numai mari din intelectualitate vor face act de prezenţă culturală la Alba Iulia. Festivalul va marca şi cei 18 ani de existenţă a revistei Dilema Veche. 18 ani în care actul cultural n-a luat niciodată pauză de masă.

You Might Also Like